Može li strani jezik da se nauči brzo i lako?

Jedna afrička poslovica kaže da čovek koji govori jedan jezik vredi za jednog čoveka, dok onaj koji govori više jezika vredi za čitavo ljudstvo. Želite da naučite italijanski ili biste da ovladate francuskim za deset dana ili pak hoćete engleski da imate u malom prstu brzo i lako?

Nije nemoguće, samo ako znate kako da učite.

Da bi učenje stranog jezika teklo bez mnogo muke i da biste za samo deset dana komunicirali sa strancem, neophodno je da poštujete ustaljena pravila učenja. Ako imate motiv, učenje će teći bez mnogo problema. Da li želite da posetite Kinu, hoćete li da sarađujete sa Indijcima ili želite da radite u Španiji?

Koji je vaš motiv?

Ako ste ustanovili motivaciju, sada da se pređe na glavnu stvar. Morate biti disciplinovani za učenje. Kada ste prepoznaaali spostveni cilj, krenuli u njegovo ostvarenje, vreme je da počnete sa radom. A gde je rad, tu mora da postoji i neki red. Radna disciplina je ključna, jer ako ste predani učenju, rezultati sigurn neće izostati.

Neke osnove smo postavili, sada je vreme za istraživanje. Internet pružaa ogromne mogućnosti, zanimljivi i raznoliki sadržaji su vam na klik dostupni, a vaše je da slušate materijale, izvorne sagovornike, sajtove, vokabular. Kada se odlepite od početka, onda pređite na konkretniju literature kao što su časopisi, knjige, stripovi. Istražujte sve što vam je zanimljivo, upijajte sadržaj, a ako budete i pismeno i usmeno konzumirali sdrani jezik, stečeno znanje će se uvećavati.

Ponavljanje je majka učenja!

Najvažniji je kontakt sa stranim jezikom. Zato je komunikacija izuzetno bitna. Prve rečenice kada budete progovorili na željenom jeziku doprineće da vam samopouzdanje raste, a sve dok ne nađete izvorne govornike, težite sami da pronalazite načine kako biste što bolje uvežbali izgovor.

Pričajte sami sa sobom, budite spontani, razgovarajte sami sa sobom o temama koje vas zanimaju na stranom jeziku.

U četiri zida vas niko neće ometati, teoriju ćete prevoditi u praksu, a na ovaj način proverićete sopstveno znanje i usvojeni vokabular. Kada naučite nekoliko novih reči, pokušajte da sklopite priču. Zapisujte sve reči koje su vam nepoznate, a čuli ste ih u omiljenoj stranoj pesmi, u filmu ili ste je pročitali u časopisu.

Za što bolje pamenje nepohodno je ponavljanje naučenog. Zato stalno sebi ponavljajte nove reči, počnite da mislite na stranom jeziku. A kada dođe vreme za gramatiku, onda krenite u potragu za kvalitetnim rečnicima i priručnicima. Prvo savladajte reči i izraze koji se najčešće upotrebljavaju, a onda pređite na viši nivo. Da biste jednim jezikom solidno baratali neophodno je da znate makar 500 reči. Zato krenite u pohod na novi jezik.

A šta je sa gramatikom? E sada sledi onaj teži deo. Nije gramatika bauk, samo zahteva malo više truda, rada i razumevanja. Najpre naučite osnovno sadašnje vreme, a onda pređite na red reči u rečenici i sastavljanje dužih odnosnih rečenica. Tek kada savladate ove osnove, počnite sa učenje komleksnijih gramatičkih pravila. Ako vidite da vam gramatika i ne ide baš najbolje, onda je pravo rešenje škola stranih jezika. Stručni predavači će vam pomoći da savladate sve kompleksnije principe gramatike i da stranim jezikom govorite kao maternji.